e-Očkování na ÚZIS a časté chyby

4.6. 2024 – Ing. Lukáš Musil, AIS

Časté chyby v zadávání eočkování do ÚZIS.

očkování úzis AISCZ.cz

Předchozí články o eOčkování


Nejčastější chyby v e-Očkování, které Vás mohou stát hodně času

Samoplátci musí mít nastavenou pojišťovnu “300”.

Ano, i když Vám AIS předvyplňuje pojišťovnu z karty automaticky, nemá jak poznat, které očkování je nebo není hrazené. Může se lišit i podle věku nebo diagnózy. ÚZIS začal upozorňovat lékaře, že používají špatnou pojišťovnu pro samoplátce. Pro pacienty, kteří si hradí vakcínu sami, má být nastavena pojišťovna 300, místo jejich reálné pojišťovny. Proč tomu tak je nevíme, asi pro lepší přehled ve vydaných očkovacích látkách nebo pro nějakou zpětnou kontrolu. Každopádně toto označení samoplátcům očkování odcházející na ÚZIS nemá nic společného s vyúčtováním a nijak se do něj neodráží.

Problematické zadávání cizinců

Cizince je do systému e-očkování, dle ÚZIS, také potřeba zadávat. Často jsou problémy s jejich jménem či číslem pojištění. Pokud cizince program nenajde v rejstříku obyvatel ČR, je nutné ho dohledat nebo zadat jako nového. Cizinec se poprvé dá v eočkování založit jako nový. To mu přidělí speciální číslo, které má být následně používáno. Sledujeme, že lékaři mají často problém se zadáním cizinců do eočkování. I když se první založení povede, podruhé nemusí už ten stejný cizinec projít a očkování tak neodešlete. Toto je častý jev, který nám lékaři popisují, že několik vakcín cizinci prošlo a najednou nejsou zadat. Zkusili jsme vylepšit toto zadávání, aby využilo a snažilo se dohledat cizince v ÚZIS i pomocí dalších funkcí. Vylepšení bude dostupné od verze programu AIS 3.x.x.x.

Doktoři nezadávají žádné eočkování

Někteří lékaři rezignovali a nechtějí zadávat do ÚZIS žádná data. Odmítají další byrokratickou zátěž, která je stojí čas. Snažíme se systém postupně vyvíjet aby pro lékaře bylo zadání eOčkování co nejjednodušší. Už nyní můžete jednoduše předvyplnit jednotlivá očkování dle naposledy použité varianty, tedy Vám doplní šarži, název, kód, expiraci a pod. Chystáme také tlačítko pro očkování samoplátců. Horkou novinkou pak bude možnost skenovat krabičky od vakcín, kde čtečka přečte čárový kód, naskladní automaticky vakcíny do kladu a bude je možné taky rovnou aplikovat pouhým načtením a kliknutím. (zatím testujeme, může dojít k úpravám konečné funkčnosti). Každopádně doporučujeme všem lékařům poctivě zadávat vše do systému eočkování. Mohlo by dojít k sankcím nebo nutnosti dodatečného doplnění.

Nedaří se Vám upravit nastavení v programu AIS? Neváhejte kontaktovat naši technickou podporu s nastavením Vám rádi pomůžeme.

Budeme rádi za Vaše náměty a připomínky. Chceme aby se Vás s programem dobře pracovalo. Můžete nás kontaktovat na info@ctmos.cz nebo standardně přes technickou linku podpory.

eOčkování a problémy se zadáváním do ÚZIS
Štítky:                                    

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.