eOčkování začal ÚZIS bedlivě kontrolovat. Došlo Vám upozornění? Kam s eOčkováním v lékařském programu AIS?

17.2. 2023 – Ing. Lukáš Musil, AIS

Přelomem roku 2022/2023 migroval SÚKL původní systém  eOčkování, do kterého jste vakcinaci zadávali v roce 2022, na nového “správce” ÚZIS. Kontrola lékařů začala a prvním opozdilcům začaly chodit upozornění do datové schránky.

eOčkování ÚZIS / ISIN

Rychlá odpověď

Pokud máte aktuální verzi programu AIS, zadáváte očkování přes Očkování -> eOčkování a záznamy odchází bez problému, děláte vše dobře a problém se Vás netýká. 

Jak nastavit eOčkování a co k němu budete potřebovat, zjistíte v minulém článku.

Co je v systému nového? Co musím zadávat a co se mění?

Nově  v eOčkování, pod správou ÚZISu, je vyžadováno méně povinných údajů. Každý klik lékaře navíc stojí čas, takže Vás to jistě potěší. 

Systém aktuálně vyžaduje jen: datum aplikace, typ vakcinace, kód očkovací látky, kód očkovací látky ze SÚKL, pojišťovnu a samozřejmě ztotožnění pacienta.

Tip: Každou již aplikovanou vakcínu lze načíst ze vzoru na jedno kliknutí, případně jen upravit změny a odeslat.

Ve většin případů jen vyplňujete typ vakcinace (primo vakcinace/přeočkování/neurčeno) a kód očkovací látky. Zbytek AIS sám doplní a ušetří Vám práci.

Dohledání pacienta

Pacienti se dohledávají podobně jako v očkování COVID-19, z registru obyvatel ČR. 99% pacientů tedy najdete bez nutnosti cokoliv měnit. Registry ovšem nejsou všemocné a někdy zlobí. AIS Vám v pravé části eOčkování nabízí několik možností jak pacienta v systému ÚZIS ztotožnit. První volba podle jména, příjmení a rodného čísla bude většinou ta správná a jelikož je předvolená nemusíte nic měnit. AIS odešle dotaz na dohledání pacienta podle těchto údajů v systému ÚZIS  a očkování ze zapsáno. Při problému s dohledáním můžete zvolit i kombinaci jméno, příjmení a datum narození. Systém nemusí znát novorozence ty lze zadat tlačítkem dole, platí pro novorozence do 3 měsíců. Stejně tak můžete založit i cizince pomocí tlačítka založit cizince. Pro vyhledání cizince je možné použít hledání dle čísla pasu nebo čísla pojištěnce. 

Pokud vše selže, zkontrolujte údaje pacienta. Dejte pozor na přehlasované písmena ä, ü, ĺ, ľ, … a zaměřte se na kontrolu RČ / čísla pojistky.


Můžete také kontaktovat podporu ÚZISu.
fax: 22497 2647
e-mail: uzis@uzis.cz
datová schránka: kb9egte

O co byl systém eOčkování po přechodu pod ÚZIS ochuzen?

Lékaři si pochvalovali systém upozornění pacienta pomocí SMS nebo emailu, který pacientovi připomněl blížící se termín přeočkování. Tento systém poskytoval SÚKL a s jeho koncem skončil také, alespoň prozatím.

Modul je nový a budeme rádi za Vaše náměty a připomínky. Chceme aby se Vás s programem dobře pracovalo. Můžete nás kontaktovat na info@ctmos.cz nebo standardně přes technickou podporu.

eOčkování 2023 ÚZIS
eOčkování 2023 ÚZIS
eOčkování začal ÚZIS bedlivě kontrolovat. Došlo Vám upozornění?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.