eOčkování je povinné už od ledna 2022. Končí doba tzv. hájení a mohou přijít sankce.

10.5. 2022 – Ing. Lukáš Musil, AIS

Od nového roku musí lékaři nově zadávat očkování do centrálního systému pro eOčkovaní. Někteří lékaři již eOčkování přes program AIS zapisují, ale je jich poměrně málo. Ti, co ještě nezačali, by si měli eOčkování alespoň vyzkoušet.

eOčkování v AIS

Všichni lékaři, kteří očkují musí od 1.1.2022 zadávat veškerá očkování do systému eOčkování os SÚKLu. Aktuálně sice je ještě stále doba “hájení” kdy lékařům nehrozí žádný postih zato, že nezapisují látky do systéme, ale tato doba brzy skončí! Jak nastavit eOčkování a co k němu budete potřebovat, zjistíte v minulém článku.

První červenec 2022, nejzazší termín kdy už budete muset očkování zadávat do systému eOčkování!

Doba hájení končí 30.6.2022. Od července 2022 tedy musí být všechny očkování zadávány do elektronického očkovacího průkazu.

Doporučujeme všem lékařům aby si systém vyzkoušeli v čas a případné dotazy s námi vyřešili s předstihem. S povinným zavedením eOčkováním se bude pojit i značný nárůst telefonátů a sním i delší doba vyřízení Vašeho požadavku. Lékaře průběžně školíme a seznamujeme s našimi novými moduly, někteří již pilně zapisují od ledna

Systém je poměrně jednoduchý a intuitivní. Přináší výhody zejména pro pacienty a jiné lékaře, kteří by se k Vašim údajům o očkování jen s těží rychle dostávali. V případě, že takový pacient například doraz do nemocnice a neví nebo není schopen říci, jaké očkování má, lékař může do systému eOčkování nahlédnout a zvolit patřičnou medikaci. 

Co je třeba vyplnit?

SÚKL zvolil poměrně podrobný zápis očkování. Je třeba vyplnit velké množství údajů. Na obrázku níže můžete vidět jak vypadá karta s eOčkováním v programu AIS. Tučně zvýrazněné položky jsou povinné, zbytek údajů je dobrovolný. Po zadání první vakcíny od každého druhu jsme doplnili program o funkci snadného předvyplnění. Pomocí tlačítek v horní části okna lze jednoduše předvyplnit další podané očkování. Zpravidla se totiž šarže, datum expirace a podobné údaje nemění, dokud nevypotřebujete celé balení. Tlačítko si pamatuje poslední zápis, po změně například šarže bude tlačítko aktualizováno na aktuální šarži. 

Modul je nový a budeme rádi za Vaše náměty a připomínky. Chceme aby se Vás s programem dobře pracovalo. Můžete nás kontaktovat na info@ctmos.cz nebo standardně přes technickou podporu.

eOčkování v lékařském programu AIS
Ještě jste nezačali s eOčkováním? Od července 2022 můžete mít problém.

1 komentář u „Ještě jste nezačali s eOčkováním? Od července 2022 můžete mít problém.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.