Certifikáty ve zdravotnictví

8. 10. 2020 – Lukáš Musil, AIS

Každý začínající lékař řeší řadu problémů, které vlastně ani nesouvisí s jeho odborností. Mezi náležitosti, které jsou po lékařích všech odborností vyžadovány patří nově eNeschopenky, eRecepty a brzy taky EET. K jejich fungování jsou potřeba digitální certifikáty.

certifikáty pro lékaře

Co je to digitální certifikát?

Digitální certifikát je poměrně nová věc. Jedná se v podstatě o ztotožnění Vaší osoby v digitálním světě. Toto ztotožnění je provedeno na základě vystavení digitálního klíče, který vydává certifikační autorita. Hlavní uznávané certifikační autority v České republice jsou celkem 3.

Digitálních certifikátů je několik druhů a každý se používá pro něco jiného. Pokud chceme například podepsat nějakou smlouvu tzv. digitálně je zapotřebí k tomu mít několik věcí. V prvé řadě samozřejmě potřebujete počítač s Windows 7, 8, 10 nebo novějším. Následně i vhodný software pro digitální podepisování jako je například Adobe Acrobat Reader. Tento software využijete například při podepisován souborů ve formátu .PDF, které patří k nejběžněji používaným. K tomu všemu potřebujete ještě správný certifikát k podpisu.

Jaké jsou typy certifikátů?

Certifikátů může být celá řada, mezi nejběžněji používané, ale můžeme obecně zařadit dva a to kvalifikovaný a komerční. Pro lékaře je také důležitý SÚKL certifikát, který vydává Státní ústav pro kontrolu léčiv. 

  • Kvalifikovaný certifikát osobní
    • slouží k elektronickému podepisování dat podobně jako Váš podpis na papíru. Využijete ho tedy pro eRecepty, eNeschopenky, můžete s ním podepsat dekurs a tak podobně.
  • Komerční certifikát
    • jednak ověřuje vaši totožnost a také šifruje komunikaci protokolem SSL. Můžete přes něj například účtovat a předávat data pojišťovnám.
    • Z komerčního certifikátu lze exportovat pouze veřejná část klíče, která je zapotřebí třeba pro ověřování pojištění pacienta přes B2B v programu AIS.

Kdo mi vydá tyto certifikáty?

Digitální certifikáty v České republice vydávají 3 certifikační autority. To ale platí jen pro Komerční certifikát osobní a Kvalifikovaný certifikát osobní. Respektive certifikátů vydávají více, ale Vás jako lékaře budou zajímat pouze tyto dva.

Dalším potřebným certifikátem je již zmiňovaný SÚKL certifikát. O ten si musíte zažádat na SÚKLu. Abyste o certifikát vůbec mohli žádat potřebujete již výše zmíněný osobní certifikát

Kvalifikovaný a komerční certifikát

Kvalifikovaný a komerční certifikát můžete získat u tří certifikačních autorit:

Certifikáty se vydávají na 1 nebo 3 roky. Při vyřízení přes PostSignum je pak nutné navštívit pobočku České pošty osobně a ověřit Vaši identitu.

SÚKL certifikát

Certifikát je vydáván na základě Vaší žádosti a také za předpokladu, že již máte vydaný platný osobní certifikát k ověření Vaší identity.

Komerční certifikát – veřejná část

Veřejnou část komerčního certifikátu můžeme exportovat z běžného komerčního certifikátu. Z toho certifikátu můžete exportovat pouze veřejnou část klíče. Tato Veřejná část je využívána pro vyúčtování VZP a také pro kontrolu pojištění pacientů přes B2B.

Podrobný návod na získání SÚKL certifikátu

Žádat o certifikát SÚKL je možné až po vyřízení osobního kvalifikovaného  certifikátu. Tímto certifikátem se podepisuje žádost o vydání, takže se bez něj neobejdete.

  1. K vytvoření žádosti je nejlepší použít základní prohlížeč Windows a to Internet Explorer.
  2. Navštivte stránku SÚKL (on-line generování žádosti)
  3. Vyberte pro koho certifikát potřebujete, jestli pro sebe nebo pro celé zdravotnické zařízení
  4. Po zvolení vyplňte všechny potřebné údaje a odešlete žádost. Dojde Vám potvrzení na email. Po několika dnech budete informováni o udělení přístupu na portál SÚKL, kde si certifikát budete moci stáhnout.
Certifikáty ve zdravotnictví

8 komentářů u „Certifikáty ve zdravotnictví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.