Jak připravit stomatologickou praxi pro přechod na agregovaný kapitační paušál. Novinky pro zubaře platné od ledna 2022.

27.1. 2022 – Ing. Lukáš Musil, AIS

S novým rokem mohou lékaři ve stomatologické praxi využít agregovanou platbu za pacienty. Fungovat by měla podobně jako kapitační platba u praktických lékařů.

Většina zubních lékařů ve stomatologické praxi bude od nového roku řešit přechod na agregovanou platbu za pacienty. Každý měsíc Vám tak může za každého registrovaného pacienta přijít 18 Kč, respektive. 16 Kč pokud jste bez osvědčení PZL.

Jak a se na přechod připravit?

Předně je potřeba si udělat pořádek v kartotéce pacientů. Aby Vám pojišťovna za každého pacienta měsíčně posílala platbu je potřeba ho řádně zaregistrovat na pojišťovnu. Registrace dosud někteří stomatologové nevedli zcela důsledně a tak je potřeba udělat pořádek v kartotéce a zkontrolovat, kdo k Vám chodí pravidelně. 

Automatická kontrola v AIS

Pro usnadnění, lze u jednotlivých pojišťoven vyžádat soubor s registrovanými pacienty, který lze následně v ambulantním programu AIS porovnat s aktuálním stavem. Výpis žádejte vždy v DATOVÉM formátu, jinak nepůjde zkontrolovat přes program. 

Až Vám pojišťovna vygeneruje datový soubor s registrovanými pacienty, tak si ho stáhněte do počítače (někdy jde ihned.

V programu AIS zvolte v horním menu “Kapitace” – > “Kontrola registrací pacientů (soubor. od poj.). Pokud máte správný formát a vše proběhlo ok, uvidíte zde seznam pacientů a jednotlivé chyby, které můžete hromadně upravit.

Opravit dle ZP

Před úpravami doporučujeme zálohovat a odložit svá data pro případné nechtěné úpravy! U každého z políček Vám program ukazuje kolika pacientů se problém týká. V seznamu si také můžete listovat a dívat se, jaké údaje má pojišťovna a jaké vy v programu AIS.

Pro úpravu všech pacientů zatrhněte všechny pomocí tlačítka.

Bez větších problémů můžete opravit:

  • Jméno pacientů – jedná se zpravidla o změny příjmení u nově vdaných žen.
  • Pojišťovnu – změny pojišťovny, respektive pojišťovna, kterou máte zadanou v AIS nesouhlasí se souborem od pojišťovny. Pojišťovna, kterou kontrolujete nyní tohoto pacienta vede jako svého.
  • Datum registrace – Datum registrace na pojišťovně se liší od data registrace v AIS. Lze automaticky upravit podle pojišťovny či v kartě pacienta. 
  • Zaregistrovat v AIS – tito pacienti se hlásí na pojišťovně k Vám, ale v AIS jste jim nevyplnili registrační lístek/registraci. Po kliknutí do registruje všechny pacienty. 

Poslední políčko “Zrušit registraci v AIS”, podle našich zkušeností, obsahuje největší počet pacientů. Obvykle to znamená, že pacienty,, které vedete jako registrované pojišťovna nezná. Tedy nejsou nahlášení, že chodí k Vám, přešli jinam, ale vy o tom nevíte, nezrušili jste registraci nebo pacient zemřel a nebyl odregistrován.

Pokud by jste registrace nezrušili a například hromadně odeslali registrace na pojišťovnu, hrozí, že pacienty “seberete” jiném lékaři, ke kterému se přehlásili a nedali Vám vědět.

Doporučujeme tedy registrace zrušit. Následně přejít do “Servisu pojišťovny” – > “Přehled aktuálních výkonů a ZÚM”.
Zde naleznete pacienty, kteří k Vám chodí pravidelně, například pomocí kódu pro pravidelnou prohlídku. Zvolíme období například poslední, rok nebo dva, záleží na Vás. Vyberte výkony všechny a program Vám vypíše kdo Vás navštívil na pravidelní prohlídce a tedy by měl být Vašim pacientem. Tento seznam si můžete projet a zkontrolovat. Tlačítkem “Úprava data registrace dle data výkonu” lze všechny tyto pacienty hromadně zaregistrovat. Výsledkem je tedy registrace pacientu za zvolené období, kteří se k Vám “nedávno” dostavili na pravidelnou kontrolu, tudíž by měli patřit pod Vás. Samozřejmě pacient může změnit lékaře každé 3 měsíce, takže to není 100%.

Nastavení vyúčtování při nové agregované platbě
Jak připravit stomatologickou praxi pro přechod na agregovanou platbu.
Štítky:                                    

1 komentář u „Jak připravit stomatologickou praxi pro přechod na agregovanou platbu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.